Consument en bedrijven

De energiemarkt in Nederland begint bij de productie en distributie van stroom en aardgas. Er is een wereld vol producenten, toezichthouders en energiedistributeurs als TenneT. Naast deze producenten komen meer en meer kleinere aanbieders met zonnestroom die samen een grote impact hebben op het netwerk. In Nederland is men vrij om zelf een aanbieder te kiezen. Om de kwaliteit op het net te borgen en vraag en aanbod af te stemmen, is er een groot aantal deelmarkten ontstaan waar energieleveranciers op kunnen inspelen.

Organisatie_verduurzaming_Eco-ON

Energiemarkten

Energieleveranciers kopen opgewekte energie op bij producenten en leveren deze af bij haar klanten via de regionale netbeheerders. Marktprijzen en de kwaliteit op het net schommelen constant en daar kan op worden ingespeeld door leveranciers. Ook de ondernemer met zijn PV-installatie en batterij.

Tabel energiemarkten

1. ICE ENDEX is de lange termijn energiemarkt. Een jaar, kwartaal of maand wordt er vooruit ingekocht via zogenaamde ‘future-contracten’.


2. EPEXSPOT en IntraDay-markt is de korte termijn markt. Met de spotprijs voor een dag van tevoren op EPEX of op de dag zelf nog per uur op de IntraDay-markt.


3. Onbalans markt speelt weer in op de afwijking van de ICE ENDEX, EPEXSPOT en IntraDay-markt door op kwartierbasis vraag en aanbod recht te trekken en de kwaliteit van de netspanning te bewaken. Daar onderscheiden wij drie soorten regelvermogen:

a. Primair Reserve Vermogen. FCR om de netfrequentie op 50 Hz te houden binnen Europa
b. Regelvermogen (aFRR: automatic Frequency Restoration Reserve) wordt door TenneT centraal ingezet om binnen 15 minuten de onbalans tussen vraag en aanbod in te vullen
c. Nood- en reservevermogens bij grote en langdurige onbalans (mFRR: Manual Frequency Restoration Reserve)

Profiteren van de markt

Met een batterij kunt u flexibel inspelen op de energiemarkt. De ondergrens voor een individuele locatie is nu rond 250 kWh om met een mooi rendement op de markt te kunnen inzetten. Eco-ON werkt aan een Virtual Power Plant om ook kleine batterijen de mogelijkheid te bieden om samen als één grote batterij op de energiemarkt in te zetten. Maak geheel vrijblijvend een afspraak om meer te leren over uw mogelijkheden.

On-grid_Eco-ON

Vrijblijvend advies ontvangen?