Afvlakken piekbelasting

Pieken in het stroomverbruik komen voor in elke operatie. Deze pieken bepalen uiteindelijk de grootte van de aansluiting want dit vermogen moet door de netbeheerder ten alle tijden kunnen worden aangeboden. Ook al is dat maar 1x per jaar of 1x per dag. De piek per 15 minuten bepaalt de aansluiting.

Zowel in het bedrijfsleven als in de residentiële markt doen deze situaties zich voor. Denk aan een flat waar iedereen thuiskomt en elektrisch gaat koken tussen 17.00 en 19.00. Of een boerderij waar in de ochtend en avond gemolken wordt. Een grotere aansluiting brengt hogere kosten met zich mee. Zowel voor de vaste aansluiting als de kosten voor het verbruik.

Dit is waar de TESVOLT batterij zijn intrede doet. De batterij kan middels directe fysieke ontlading, dan wel middels Registered Load profile Management (RLM) de piek belasting van machines en installaties opvangen. En daarmee piekvraag op het netwerk voorkomen.

tsvh_80_3_4_transparent

Physical Peak Shaving

Zodra er stroomvraag is boven een bepaalde grens, wordt deze vraag door de batterij geleverd. Daarmee wordt automatisch de vraag op het netwerk afgekapt. De batterij wordt continue bijgeladen door het net dan wel door het PV netwerk.

Registered Load profile Management

Registered Load Profile Management zorgt er voor dat elke 15 minuten wordt gemeten of het piekvermogen wordt overschreden. De TESVOLT Energy Manager springt dan alleen bij als het maximale piek vermogen voor die 15 minuten wordt overschreden. Dit leidt tot grotere nauwkeurigheid en efficiëntie doordat de charge langer mee gaat en er minder cycles nodig zijn. Er is mogelijk zelfs een kleinere batterij nodig wat de kosten verder drukt.

Power_consumption_Eco-ON
Power_consumption2_Eco-ON

Congestie bij teruglevering

Andersom komen er ook pieken voor bij het terugleveren van duurzame stroom uit PV en wind. Het netwerk in Nederland wordt in steeds meer gebieden overbelast door een mismatch in vraag en aanbod. Het succes van de duurzame transitie zorgt ervoor dat er steeds meer locaties zijn waar duurzaam opgewekte energie niet of deels maar aan het net geleverd kan worden. Met als resultaat congestie. Zowel bij het niet kunnen opnemen als het leveren van gevraagde vermogens. Met alle gevolgen voor uw business case en energie doelstellingen. Een batterij biedt ook hier een uitkomst door op het juiste moment de opgeslagen energie aan het net te leveren, dan wel benodigde piek capaciteit voor u beschikbaar te stellen.

1 batterij, meerdere functies

En heeft u eenmaal een batterij in uw systeem, dan kunt u meer dan alleen peakshaven. U kunt uw eigen verbruik verhogen (link) of de batterij voor andere toepassingen inzetten waarmee u meer inkomsten kunt genereren. Denk daarbij inzet op energie trading en netfrequentie balans services.

Vrijblijvend advies ontvangen?